Az év végéig 16 foglalkozási ágban nem dolgozhatnak külföldiek Novoszibirszk megyében. A rendelet érinti a taxisokat, a tanárokat és a könyvelőket is.

A novoszibirszki kormányzó rendelete alapján egyelőre 2016 végéig nem engedélyezik, hogy külföldi állampolgárokat vegyenek fel új munkaerőként 16 különböző foglalkozási ágban. A tiltó listára kerültek a taxisok, a tanárok és a könyvelők épp úgy, mint például az ügyvédek, a buszsofőrök és a vadászok is, de még külföldi tolmácsra sem tartanak igényt.

Az intézkedésre egy tavaly decemberi szövetségi törvény ad lehetőséget. A novoszibirszki kormányzó szerint így lehet erősíteni a térség biztonságát, valamint előnyösebb helyzetbe hozni az orosz állampolgárokat a szűkülő munkaerő piacon.

A rendelet elég nehezen született meg, hiszen eredetileg még május 1-jén hatályba kellett volna lépnie. Januárban a térségben 5 100 külföldi munkavállalót tartottak nyilván, ám azóta újabb másfél ezer munkát kereső idegenről szerzett tudomást a helyi munkaügyi minisztérium.

Az év eleji statisztikai adatok szerint az orosz városok közül Novoszibirszkben él a legtöbb 25 év alatti szegény dolgozó. Már ha egyáltalán van munkája, hiszen a Kaukázus után itt tartják számon a legtöbb munkanélkülit.