Korai még temetni az idei bortermést és bort, a szőlő ugyanis „téli álmot alszik”, a mínusz 20 fok körüli hőmérsékleteket is elviseli – közölte a Borháló Borkereskedés szerdán.

Előfordulhat, hogy pár rügy elfagyott, egy-két tőke fagykárt szenvedett, de álmatlan éjszakákat nem ez fog okozni a gazdáknak – vélte Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója. A szőlő ugyanis tél derekán nyugalmi állapotban van, és a mínusz 20 fok körüli hőmérsékleteket is elviseli a vesszőkben és rügyekben elraktározott édes nedveknek köszönhetően.

Emlékeztetett arra is, tavaly egyes vidékeken a tavaszi fagyok, a komoly jégverések, majd a kifejezetten csapadékos augusztus jelentős terméskiesést okozott, a déli és az észak-magyarországi borvidékeken ugyanakkor a mennyiség nem maradt el a megszokottól.

Nem lát okot az aggodalomra egy másik borász, Günzer Tamás sem, aki a metszés során nem tapasztalt fagykárra utaló jeleket, és más villányi gazdáktól sem hallott ilyesmire panaszkodni.

A beszerzési igazgató szerint a valódi gondot a tavaszi fagyok szokták jelenteni, ha olyankor következik be hirtelen lehűlés, amikor a növény nedvkeringése már megindult.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa korábbi nyilatkozata szerint jelentősen csökkenhet az idei szőlőtermés a szokatlanul kemény januári fagy miatt. (MTI)