Közel 4 százalékkal csökkentek 2014 júliusa óta a Notting Hill-i lakásárak; a londoni luxusingatlanok iránti keresletet nem kis részben az adók vetették vissza.

A júliusig eltelt 12 hónapban Notting Hillben 3,8 százalékkal, Chelsea egészében és Knightsbridge-ben egyaránt 1,2 százalékkal, Kensingtonban pedig 0,9 százalékkal csökkentek a lakásárak, amiben a legdrágább ingatlanokra kivetett forgalmi adó is szerepet játszik – olvasható Kinight Frank LLP ingatlan-tanácsadó cég közleményében. A szóban forgó időszakban a főváros 13 központi kerületében az átlagos drágulás 2 százalékos volt, ami jelentősen elmarad az egy évvel korábbi 7,9 százalékos ütemtől.

George Osborne pénzügyminiszter decemberben emelte meg a 937 ezer fontnál drágább lakóingatlanokra kivetett forgalmi adót. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy az első negyedévben a legalább 2 millió fontot érő lakásokból 25 százalékkal kevesebb cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. Tőkenyereség-adót is kivetettek azokra az ingatlanokra, amelyet külföldön élő brit állampolgárok adnak el, valamint azokra a cégekre, amelyek 1 millió fontnál értékesebb lakóingatlannal rendelkeznek és azt nem adják ki.

A lakásárak tekintetében a City of London teljesített a legjobban: a pénzügyi központban a lakásárak 6,6 százalékkal emelkedtek a 2014 és 2015 júliusa között eltelt egy évben.