Törvénytelennek nyilvánította a bukaresti törvényszék a Sanitas Szakszervezeti Szövetség által kirobbantott sztrájkot, és elrendelte annak azonnali beszüntetését – tájékoztatott a román Egészségügyi Minisztérium. Az ítélet nem jogerős.

A Sanitas követelései megszegik a költségvetési felelősségről szóló 2010/69-es számú törvényt, amely előírja, hogy a kormány nem rendelhet el a személyzeti költségek növelésével járó intézkedéseket a mandátuma lejárta előtti 180 napban – írja a Krónika.

A közlemény szerint ugyanakkor a munkakonfliktus kirobbantásával a Sanitas megszegte a társadalmi párbeszédről szóló törvényt is, amelynek értelmében érvényes kollektív munkaszerződés hatálya alatt nem lehet munkakonfliktust kirobbantani.

Az egészségügyi ágazatra érvényes kollektív munkaszerződés 2016. december 31-én jár le. Az egészségügyi minisztérium hétfőn fordult keresettel a törvényszékhez, kérve, hogy vizsgálják meg, törvényes módon szervezte-e meg a tiltakozóakciót a szakszervezeti szövetség. A Sanitas kedden felfüggesztette az általános sztrájkot.