Az előfizetési díj tervezett eltörlése ellen tüntettek hétfőn Bukarestben a román közszolgálati rádió (SRR) alkalmazottai, arra hivatkozva, hogy a költségvetési finanszírozás politikai szempontból kiszolgáltatottá tenné a médiumot.

A rádió-előfizetési díjat másik száz díjjal és illetékkel együtt akarja eltörölni a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) – írja a Krónika.

A PSD elnökének, Liviu Dragneának erről szóló tervezetét a szenátus költségvetési bizottsága és plénuma múlt héten egyetlen délután alatt elfogadta, hétfőn viszont a képviselőház költségvetési-pénzügyi szakbizottsága úgy módosította, hogy kiiktatta a megszüntetendő díjak sorából a rádióelőfizetési illetéket.

A rádió több mint száz alkalmazottja tiltakozásul hétfő délelőtt kivonult a médium bukaresti székháza elé az utcára. „A rádiónak az előfizetési díj biztosítja a közvetlen kapcsolatot a hallgatóival, a finanszírozás átirányítása a kormányhoz antidemokratikus, a sajtószabadságot veszélyeztető lépés lenne” – idézte Ruxandra Sărarut, a SRR igazgatótanácsának a tüntetésen részt vevő egyik tagját az Agerpres hírügynökség.

Săraru felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény elfogadása esetén a közrádió működését szintén az állampolgárok fogják pénzelni, de „nem szeretnék Romániában is megismételni a magyar modellt”.

A PSD törvénytervezete a tévé-előfizetési díjat is eltörölné, ami ellen a román közszolgálati televízió (TVR) igazgatótanácsának többsége is szót emelt.

A SRR működési költségeit tavaly 53 százalékban saját forrásokból, 47 százalékban költségvetési támogatásból fedezte. A saját források több mint 92 százalékát tették ki az előfizetési díjak. A hétfői tüntetésen részt vevő rádiósok szerint a – villanyszámlával együtt fizetendő – romániai rádió- és tévéilleték a legkisebb Európában: a rádióra 2,5 lejt, a tévére pedig 4 lejt kell havonta háztartásonként fizetni.