Hiába tiltakozik Párizs, Belgiumban 2,5 eurós érméket dobnak piacra a waterloo-i csata 200. évfordulójának tiszteletére.

Június 18. még véletlenül sem ünnep Franciaországban, 200 évvel ezelőtt ezen a napon veszítette el Waterloonál a csatát Bonaparte Napoleon Wellington herceg szövetséges csapataival szemben. Az meg különösen fáj a franciáknak, hogy a belgák az évfordulót köszöntve 800 ezer darab 2 euróst akartak piacra dobni. Az állami pénzverdében hetekkel ezelőtt el is készültek az érmék, ám Párizs diplomáciai úton az Európai Bizottságnál panasszal élt, mondván: ha Belgiumban forgalomba kerül a fizetőeszköz, azt Franciaország finoman fogalmazva is sérelmezni fogja. A diplomáciai háttéralkunak köszönhetően Párizs első körben nyert, Belgiumban bezúzták az érméket.

A belgák azonban nem adták fel. Mivel emlékérmék kibocsátásához nem kell uniós jóváhagyás, ezért 2,5 euróst készítettek, igaz, ebből már csak 100 ezer darab készült. A 2,5 eurós természetesen nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, a gyűjtők most 6 euróért vásárolhatják meg, de az érme értéke egy-két éven belül akár az ötszörösét érheti majd