Nem kell aggódniuk a medvék miatt az egy hét múlva kezdődő Tus¬ványos résztvevőinek a szervezők szerint. A helyiek abban reménykednek: a rendezvény keltette zaj nyomán a nagyvadak visszahúzódnak az erdőbe.

Nem kell aggódniuk a medvék miatt az egy hét múlva kezdődő Tusványos résztvevőinek a szervezők szerint, noha a nagyvadak továbbra is gyakori „vendégei” Tusnádfürdőnek. A helyiek szerint fényes nappal is többször lehet találkozni az üdülővárosban medvékkel, amelyek főként a szeméttárolók környékén bukkannak fel – írja a kronika.ro.

Albert Tibor polgármester elmondta: foglalkoznak a medvekérdéssel, nemrég négy medve befogására kaptak engedélyt, ebből egyet múlt héten el is szállítottak. Az elöljáró bízik benne, hogy a július 19–24-e között zajló XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor ideje alatt nem lesznek problémák. Albert hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a táborozók ne járkáljanak egyedül, illetve legyenek zajosak.

Fall Sándor, a Tusványos szóvivője arról számolt be: idén is hoztak olyan biztonsági intézkedéséket, melyek hozzájárulnak a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához. „Tusványos ideje alatt hat vadőr lát el szolgálatot, kettesével dolgoznak, és 24 óránként váltják egymást. Ha bárki észlel valamit, nekik kell majd szólnia” – magyarázta Fall.

A Szent Anna Vadászegyesület a múlt héten egy két év körüli kanmedvét fogott be, amelyet Brassó megyében engedtek szabadon – közölte érdeklődésünkre Kusztura Levente, a szervezet elnöke. A környezetvédelmi minisztériumtól kaptak engedélyt négy medve befogására, ez valamilyen mértékben hozzájárul a probléma megoldásához, de az is előfordulhat, hogy az állatok visszatérnek Tusnádfürdő környékére, mint ahogy az a tavaly begyűjtött medvékkel történt.