Klaus Johannis román államfő szerint a kormány által kilátásba helyezett adóügyi intézkedések még több bonyodalmat fognak okozni ahelyett, hogy megoldanák a problémákat.

„Az intézkedéscsomag valójában nem adóügyi forradalomhoz vezet, hanem véleményem szerint adóügyi felfordulás lesz belőle” – jelentette ki a Cotroceni-palotában újságíróknak nyilatkozó államfő.

Klaus Johannis szerint a román balliberális kormány „úgy viselkedik, mint az az ember, aki minél többet keres, annál inkább eladósítja magát” – írja a Krónika.

Johannis felkérte a kormányt, mondjon le a tervezett adóügyi intézkedésekről, ezek ugyanis szerinte bizalmatlanságot és bizonytalanságot keltenek.

Az államfő óvatosságra intette a politikai döntéshozókat, figyelmeztette őket, hogy „ne vigyék bele az országot olyan adóügyi kalandba, amelyiknek szomorú vége lesz”.

A jobbközép államfő kitért arra is, hogy a gazdasági növekedés fő hajtóereje jelenleg a fogyasztás, ám ez a fajta bővülés hosszú távon általában nem tartható.

Kifogásolta, hogy hiányoznak a befektetések. Arra figyelmeztetett, hogy 20 százalékkal csökkent a külföldi beruházások értéke az elmúlt évhez képest, és a közberuházások is visszaestek.