Kínában gyártott, testépítőknek szánt élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, mert az nem engedélyezett, új élelmiszer-összetevőt, agmatin-szulfátot tartalmaz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a szlovák hatóság bejelentése alapján, az unios riasztási rendszeren, az RASFF-on keresztül értesült az esetről. A szlovák hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből, internetes megrendelésre, Magyarországra is szállítottak – írja közleményében a Nébih.

A termék azonosító adatai:

  • A termék neve: „AGMATINE”
  • Kiszerelés: 50 gr
  • A termék tételszáma: S20171025
  • Minőség megőrzési ideje: 04.12.2018
  • RASFF referenciaszám: 2017.2075

A nem engedélyezett összetevőt tartalmazó készítmény fogyasztása kockázattal jár, összetétele veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét, ezért az uniós élelmiszerjog értelmében nem forgalmazható. Az interneten értékesített termékkel kapcsolatos problémáról a Nébih az érintetteket tájékoztatta. Tekintettel arra, hogy agmatin-szulfát tartalmú készítmények más forrásból is forgalomban lehetnek, a hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik ilyen termékkel, egészsége megóvása érdekében ne fogyassza azt el.

Új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket vagy élelmiszer-összetevőket, amelyek emberek által történő fogyasztása 1997. május 15. előtt az Európai Unió területén nem volt számottevő. Ezek lehetnek új élelmiszerforrások, újonnan kifejlesztett, innovatív élelmiszerek, új technológiák és feldolgozási eljárások felhasználásával gyártott élelmiszerek, illetve az EU-n kívül hagyományosan fogyasztott élelmiszerek.

Az új élelmiszerek csak szigorú engedélyeztetési eljárást követően hozhatók forgalomba az EU területén. Engedélyezésüket – a gyártó vagy forgalmazó kérelmére – az Európai Bizottság végzi, a tagállamok szoros közreműködésével. Figyelembe véve, hogy az agmatin-szulfát felhasználását élelmiszer-összetevőként még nem engedélyeztették, nem bizonyított, hogy az azt tartalmazó termék fogyasztása az egészségre ártalmatlan. Az új élelmiszerekről és az engedélyezés folyamatáról bővebb információk találhatóak a Nébih honlapján.