A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján nyilvánosságra hozott adatok alapján az előző három hónapban mért 5,2 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta októberben az OECD 36 tagállamában.

Továbbá az is kiderült, hogy a nők körében 5,4 százalékon, míg a férfiak körében 5,1 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a munkanélküliek száma kissé emelkedett, a szeptemberi 33 millió 150 ezerről 33 millió 179 ezerre nőtt októberben.

Ezzel szemben az Európai Unióban 6,7 százalékon, az euróövezetben pedig 8,1 százalékon állt a munkanélküliségi ráta októberben csakúgy, mint az azt megelőző hónapban. A világ hét legfejlettebb országából álló G7-csoportban pedig 4,4 százalékon stagnált a mutató. Az adatok szerint az OECD-tagállamok közül a legalacsonyabb, 2,2 százalékos munkanélküliséget Csehországban regisztrálták októberben, a legmagasabbat pedig Spanyolországban, 14,8 százalékosat. 

Az OECD-országokban a 15-24 év közöttiek körében a munkanélküliség 0,1 százalékponttal, 11,0 százalékra csökkent októberben, míg ezzel szemben az euróövezetben ugyanebben a korosztályban a munkanélküliek aránya 0,2 százalékponttal, 17,3 százalékra nőtt, az unióban pedig 15,3 százalékon stagnált.

(NT)