Konkrétumok nélkül zárult a közszolgálati dolgozókat érintő szerdai bértárgyalás a kormány és a szakszervezetek között. Az egyeztetés csak január közepén folytatódik.

Nem várható idén béremelési javaslat azon közalkalmazottak részére, akikre egyik állami bérfejlesztési program sem vonatkozik, de kompenzálni kell a fizetésüket a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése miatt – tájékoztatta a Magyar Időket Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Szerdán ült össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, de a kormányoldal nem tudott konkrét javaslatokat felmutatni a közalkalmazottak bérrendezéséről; ráadásul az idén már nem is várható további egyeztetés.

Ennek következtében januártól még nem emelkedik azon állami alkalmazottak bére, akik a garantált bérminimum fölött keresnek, és nem vonatkozik rájuk olyan béremelési program, mint az egészségügyben vagy az oktatásban elfogadott csomag.

A kormányoldal ígéretet tett arra, hogy az önkormányzatoknál dolgozók bérét rendezik első körben, azonban a településeknek erre saját erőforrásból nincs pénzük. Mészáros Melinda szerint az is elképzelhető, hogy szükség lesz a költségvetés módosítására annak érdekében, hogy a bértábla összetolódását kompenzálja a kormány. Ugyanakkor a szakszervezetek régóta egy új bértáblázat megalkotását szorgalmazzák.