Szinte kizárt, hogy az ügyfelek minden SIM-kártyát határidőre egyeztessenek, de még így is visszaszerezhetik kedvenc számukat.

A kormány nem tervezi módosítani a SIM-kártyák ellenőrzésére korábban előírt június 30-i határidőt – tudta meg a Világgazdaság. A jogszabály több millió ügyfelet érint, nagy részük még nem egyeztetette adatait a szolgáltatójánál.

A Telekom, a Telenor és a Vodafone tájékoztatása szerint az előfizetők eddig a SIM-kártyák csak körülbelül 60 százalékát ellenőriztették. Pedig a jogszabály alapján július 1-jén megszűnnek azok a mobiltelefon-előfizetések, amelyeknél az adategyeztetés nem történt meg.

Az azonban lehetséges, hogy valójában mégsem több százezer kártya van veszélyben, hisz a rég nem aktív, feleslegessé vált SIM-kártyájuk adatait sokan valószínűleg szándékosan nem egyeztetik, mert már nem is használják azokat.

A Magyar Telekomnál számítanak és készülnek arra, hogy az utolsó héten is sokan szeretnék még adataikat egyeztetni. Ezért ugyan a szokásos nyitva tartás szerint várják ügyfeleiket, de nagyobb létszámmal.

A szolgáltató maga határozza meg, hogy a felmondott szerződések hívószámait mennyi idő eltelte után rendeli új előfizetőhöz. Vagyis akkor sem biztos, hogy elvész az érintett telefonszám, ha az ügyfél most megfeledkezne az egyeztetésről.