Az ukrán államfő bizalmi indexe a megválasztása óta 30 százalékot zuhant. Kevesebb bíznak benne, mint annak idején a megbuktatott, Oroszországba menekült elődjében.

Petro Porosenko ukrán államfőben a 2014-es megválasztásakor a polgárok 47 százaléka bízott. Ez azóta 17 százalékra apadt – a Gallup International felmérése szerint. A hírt az ukrán „24” tévécsatorna ismertette szerdán. A most publikált felmérést felmérést még tavaly július-augusztusban készítette a Gallup ezer fő személyes megkérdezése alapján.

A tévé műsor hírmagyarázatában azt mondták, hogy az ukránok általában nem bíznak az éppen hatalmi pozícióban lévő politikusokban. Másfelől a 2014-es „forradalmi ígéretekből” az emberek többsége szerint alig valósult meg valami. A kelet-ukrajnai háború és a Krím-félsziget elvesztése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ország gazdasága két éve folyamatosan hanyatlik.

A válságot az emberek a bőrükön érzik meg, csökkentek a reálkeresetek, drágultak az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások árai. A felmérésben megkérdezetteknek mindössze 5 százaléka tartotta úgy, hogy a Porosenko-érában a kormány hatékonyan lépett fel a korrupció ellen.

A gazdasági nehézségek mellett Kijev egyelőre abból sem profitált, hogy majdnem két évvel ezelőtt Porosenko és Arszenyij Jacenyuk kormányfő azt ígérte: belátható időn belül az ukránok vízummentességhez jutnak az Európai Unió tagállamaiba. Napjainkban ezen a téren nem látszik előrelépés.

Ukrajnának kibékíthetetlen konfliktusa van Oroszországgal. Ezt tetézi, hogy Kijev nem fizetett vissza 3 milliárd dolláros kölcsönt Oroszországnak. Ezért Moszkva január végéig egy londoni bírósághoz fordul az ukrán állam elleni keresettel – jelentette be szerdán az orosz pénzügyminiszter. A hírre Kijevben azonnal reagáltak, a pénzügyminisztérium közleménye szerint Ukrajna kész felújítani a tárgyalásokat a hitel átütemezésével kapcsolatban.

Eközben Porosenko magánvagyona egyre gyarapszik, becslések szerint elnökké választása óta plusz egymilliárd dollárt könyvelhetett el. Ezzel tavaly a hatodik leggazdagabb ukrán lett, a 2014-es kilencedik helyezéssel szemben.

A Gallup szerint a 2014 februárban megbuktatott államfőnek, Viktor Janukovicsnak az ukránok 20 százaléka szavazott volna akkor bizalmat. Janukovics Oroszországba menekült, azóta Vlagyimir Putyin orosz elnök vendégszeretetét élvezi. Az Interpolnál viszont változatlanul érvényben van a Janukovics elleni nemzetközi elfogatóparancs, igaz, a The Wall Street Journal néhány napja úgy értesült, hogy ezt hamarosan visszavonhatják.