Míg a minisztériumi és szórványbeli illetékesek tartanak tőle, a megyei tanfelügyelőségek képviselői örülnek a román oktatási törvény módosításának, amely engedélyezi az előírtnál kisebb vagy nagyobb létszámú osztályok indítását.

Visszaüthet a kisebbségi oktatásban a tanügyi törvény módosítása, mely szerint az eddigi előírt létszámnál kisebb vagy nagyobb csoportokkal is lehet alakítani óvodai csoportokat és iskolai osztályokat, és ezt a minisztérium helyett a tanfelügyelőségek hagyják jóvá – írja a kronika.ro.

Király András oktatási államtitkár a Krónikának elmondta: a kisebbségi oktatásban eddigi is megvolt a lehetőség, hogy létszám alatti osztályok alakuljanak, de azokat a tanfelügyelőség javaslatára az oktatási minisztérium, és azon belül a kisebbségi főigazgatóság engedélyezte.

„A kisebbségi igazgatóság pontosan ismeri ezeket a helyzeteket, a szórványban a létszám alatti magyar osztályok megalakulásának fontosságát, így soha nem gördített akadályt a létrehozásuk elé. A módosítással azonban a döntés a tanfelügyelőségekhez került, és nem biztos, hogy minden esetben jóindulatúan kezelik majd ezeket a kéréseket, főleg, hogy nem egyértelmű, rendelnek-e ehhez pluszpénzt, finanszíroznak-e pluszállásokat” – fejtette ki a szakpolitikus.

A szórványmegyékben dolgozó pedagógusok sem bíznak maradéktalanul a tanfelügyelőségek jóindulatában, ám abban reménykednek, azzal tudják alátámasztani a kis létszámú osztályok létrehozásának szükségességét, hogy az elszigetelt, hegyvidéki kis falvakban hasonlóképpen alakulnak kis létszámú román osztályok is.

A szenátus döntő kamaraként június elején fogadta el az oktatási törvény módosítását, amely szerint az eddigi előírtnál kisebb vagy nagyobb létszámú óvodai csoportokat és iskolai osztályokat is lehet indítani a tanintézetek kérésére, a tanfelügyelőség jóváhagyásával. Király András rámutatott, hogy a kezdeményezés első lépésben a Duna-deltabeli és a hegyvidéki elszigetelt településekre vonatkozott, a kormány úgy terjesztette a parlament elé. Ott aztán módosult a javaslat, és az egész országra kiterjesztették.