Hozzávetőlegesen 9 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést a parlament által az elmúlt hónapokban elfogadott bérnövelő intézkedések – nyilatkozta kedden Dacian Cioloş román kormányfő.

„Ahogy azt már sajnos megszokhattuk, választások előtt a parlament megszavaz minden bérnövelő intézkedést, anélkül, hogy számolna ezek költségvetési vonzatával. A pénzügyminiszter számításai szerint az elmúlt hónapokban elfogadott intézkedések hozzávetőlegesen 9 milliárd lejjel terhelik meg a büdzsét, ami a nemzeti össztermék 1 százalékát teszi ki. Ez azt eredményezi, hogy nőni fog a költségvetési hiány, ami katasztrofális lenne az országra nézve” – mondta a miniszterelnök az Adevărul portálnak adott interjúban.

A román kormányfő szerint a közszférában alkalmazott szelektív béremelés csak növeli a közalkalmazottak bérei közötti aránytalanságokat, és felemészti az egységes bértörvény finanszírozására szánt pénzforrást – írja a Krónika.

„Továbbra is számtalan olyan esetre van példa, amikor ugyanolyan végzettséggel és szolgálati idővel rendelkező, egyazon intézményen belül ugyanazon tisztséget betöltő alkalmazottak eltérő összegű bért kapnak. A százalékos fizetésemelés nem jelent megoldást ezekre a helyzetekre. A méltánytalanságokat az egységes bértörvénnyel szeretnénk felszámolni, amely azonban így finanszírozási forrás nélkül marad” – idézte Cioloşt az Agerpres hírügynökség.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy 2010-ben is elfogadott a parlament egy jogszabályt, amely jelentős béremelést írt elő, amely azonban alkalmazhatatlannak bizonyult.