2018 júliusában az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,9 százalékkal emelkedett – tájékoztatott a KSH.

A két adat azonos a korábban közzétett első becslésben szereplőkkel.

Az iparon belül a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 6,5, a csekély súlyú bányászaté 62 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,8 százalékkal csökkent.

Feldolgozóipar

A feldolgozóipari termelés egynegyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 5,7 százalékkal nőtt, miközben a közúti gépjármű gyártásáé 19,7 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 16,8 százalékkal bővült. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása kiugróan, 79 százalékkal, míg az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 7,3 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mind a belföldi, mind az exportkereslet növekedésének köszönhetően. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt, 25 százalékot képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 12,5 százalékkal emelkedett. Csupán két alágazatban mértünk csökkenést: a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban (6,0 százalék) és a tejfeldolgozásban (2,2 százalék).

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 30 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás haladta meg az egy évvel ezelőtti szintjét, amihez az alacsony bázis hatása is hozzájárult. Jól teljesített a másik két vegyipari alág is: a vegyi anyag, termék gyártása 10,9, a gyógyszergyártás 10,0 százalékkal nőtt.

Tovább folytatódott a termelés bővülése a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 18,5, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 12,7 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Hat hónapja tart a visszaesés a feldolgozóipar 5,7 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártásában: a kibocsátás júliusban 9,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi, közútijármű-motor) jelentős csökkenése miatt.

Egy főre eső termelés

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében júliusban – 3,5 százalékos létszámnövekedés mellett – 2,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Területi különbségek

Az ipari termelés mindössze egy régióban, Közép-Dunántúlon csökkent (3,0 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Pest régióban (16,3 százalék) volt, a többiben 1,7 és 14,2 százalék közötti növekedést mérte a KSH.

Új rendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,0 százalékkal nagyobb volt a 2017. júliusinál. Az új belföldi rendelések 15,4, az új exportrendelések 11,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány július végén 1,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

KSH