A Yummber a legújabb közösségi vendéglátó rendszer, annyit tesz, mondjuk, mint jót enni a szomszédomnál. Vajon siker sztori lesz belőle Magyarországon, vagy megakad valakinek a torkán?

Ezt jól kifőzték! Éhes vagyok, vagyis Yummber! Gondolkozhatnék még fárasztó első mondatokon, de minek? A lényeg, hogy irigylem a budapesti gasztro Uber kitalálóit, tulajdonosait, üzemeltetőit.

A „közösségi szakácskodás” csak szerdán indult, de a Facebook oldalon százával gyűlnek a lájkolók. Pedig a mai Uber-es világban és közhangulatban biztos nem volt egyszerű belevágni az üzletbe. Jó, más a taxi, és más a kaja.

Az ötlet végül is pofon egyszerű, ráadásul valamilyen formában létezik is a világ több városában. Az otthoni szakácsok a honlapon kínálják a menüt, a vevő rácuppan, ha tetszik az ár és a kínálat, útnak indul, eszik egy jót, s ha tényleg jót evett, értékeli, és egyben ajánlja a házias ízeket főzőket. A Yummber tulajdonosai pedig leveszik a procentet, és az üzlet mehet tovább.

Nem vagyok nagy jós tehetség (lásd esetemet az ötöslottóval: ötven éve olyan messzire van tőlem a szerencse, mint Föld 2.0 a Krisztina körúttól), de most azt mondom: a Yummber nagy jövő elé néz. Marketingre sem kell költeniük, dőlnek a cikkek, is már én is háromszor írtam le eddig a szolgáltatás nevét.

Ismét bebizonyosodott: a vállalkozás indulásánál több mint fél siker a remek ötlet. A többit „csak” hozzá kell tenni, fel kell építeni. Aztán a pénz vonzza a pénzt, s minden pörög előre.

Az igazán kreatív ötletek egy ideje másokra építenek. Olvasom a Facebookon (amely nem mellesleg a legnagyobb sajtótermék, amelynek nincsen saját tartalma), hogy az Uber közösségi taxi például a világ egyik legnagyobb taxi vállalkozása, amelynek nincsen saját kocsija. Ilyen alapon a Yummber (negyedszerre is leírva) lehet a legnagyobb magyar konyha, amelynek nincsenek saját szakácsai.

Hódít a közösségi, egyre többen azt keresik, ami a megszokottnál olcsóbb, mégis jobbat tud adni. Itt az új világ, emberek, amikor a vásárlók kegyeiért szimpatikus verseny indul. S ha valaki komolyan veszi, a több szolgáltatással még több adóforint kerül az állam kasszájába.

Csak nehogy jöjjön valaki, aki a kákán is csomót keres, mert akkor lőttek a jó ötletnek!

Szerdahelyi Csaba