A szlovák Szociális Biztosító arra figyelmezteti a korkedvezményes nyugdíjban részesülőket, hogy amennyiben Ausztriában vagy az Európai Unió bármely országában kötelező nyugdíjbiztosítása van, a biztosító a korkedvezményes nyugdíj folyósítását leállítja.

Az EU rendelkezések szerint a hasonló tényeket és eseteket valamennyi tagország ugyanúgy figyelembe veszi, mintha a saját területén történt volna – írja a hirek.sk.

A nyugdíjbiztosításról szóló törvény nem teszi lehetővé a korkedvezményes nyugdíj folyósítását és az alkalmazott (vonatkozik ez a megbízási és a munkaszerződésekre egyaránt), illetőleg az egyéni vállalkozó (SZČO) egyidejű nyugdíjbiztosítását. 

Ez vonatkozik az uniós tagországokban dolgozó szlovák állampolgárokra, de az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban, tehát Svájcban, Izlandon, Norvégiában és a Liechtensteinben dolgozókra is.

Hasonlóképpen vonatkozik azokra az országokra is, melyekkel a Szlovák Köztársaság nemzetközi nyugdíjbiztosítási szerződést írt alá, mely előnyt élvez a hazai szerződésekkel szemben. Amennyiben egy szlovák állampolgár ilyen országban dolgozik, korkedvezményes nyugdíjra Szlovákiában nem tarthat igényt.