Az Egyesült Államok egyre több tagállamában legalizálják a marihuánát, ami a munkáltatókat új kihívások elé állítja a munkahelyi balesetek, valamint a drogmentes munkahely fenntartása terén.

A marihuána legalizálása új piacot hívott életre: a marihuána-tartalmú ételekét, és egyéb eszközökét, amely speciális problémát jelent a munkaadók számára – olvasható a National Families is Action non-profit szervezet jelentésében, amelyet a Biztosítási Szemle idéz.

Ma, a marihuána-fogyasztók fele – azokban az államokban, ahol ez legális – inkább étel formájában, mint elszívva fogyaszt füvet. Emellett elterjedtek az úgynevezett vape-tollak, amelyek az e-cigarettához hasonlítanak, azonban marihuána-olajat tartalmaznak, kapszula formájában, és egyáltalán nem bocsátanak ki marihuána-szagot, így szinte lehetetlen őket megkülönböztetni az e-cigarettától.

A fogyasztásnak ez a két módja jelentősen megnehezíti a munkáltatók számára annak kiszűrését, hogy az alkalmazott fogyaszt-e marihuánát munka közben.

A jelentés szerint a marihuána-fogyasztás emelkedésével a munkahelyi balesetek, sérülések, hibák és munkavállalói megbetegedések száma is emelkedni fog, ami jelentősen megnövelheti a cégek számára a felelősségbiztosítások, egészségbiztosítások és a munkavállalói kártérítések költségét.