A víz- és csatornadíjak az átlagfogyasztók számára nem kellene, hogy emelkedjenek. A jövőben azok fizetnek majd többet, akiknek a fogyasztása kevesebb volt – nyilatkozta Lukáč Zsolt, a Pozsonyi Vízművek vezérigazgatója.

„Szeretném egyértelműen cáfolni a lakossági vízdíjak emelésének szándékát. Tiszteletben tartjuk a rendeletet, melynek alapján a jelenlegi állapot számításait el kellett végeznünk” – nyilatkozta Lukáč rámutatva, hogy a rendeletet a Pozsonyi Vízművek (BVS) az utolsó pillanatban kapta meg, s van is vele elég gondjuk.

A vízműveknek péntekig kell leadniuk az új víz- és csatornadíjakra tett javaslataikat az elkövetkező szabályozási időszakra – írja a hirek.sk.

A Pozsonyi Vízművek 2017-2020-as évekre szóló maximált árakat tartalmazó víz- és csatornadíj javaslata a rendeletnek megfelelően úgynevezett két komponenst tartalmazó javaslat, melyet a társaság közgyűlése pénteken hagyott jóvá.

„Az ivóvíz előállítása és az ivóvíz-szolgáltatás, illetőleg a szennyvíz elvezetésének és tisztításának ára megközelítőleg a jelenlegi árszabályozási időszak szintjén mozog” – állítja a BVS, viszont a társaság hangsúlyozza, a végső árat az Árszabályozási Hivatal határozza meg.

„Lakatlan házban vízvezetékkel rendelkező polgár, aki nem használ vizet és szennyvízelvezetésre sem tart igény, jelenleg semmit nem fizet, mivel fogyasztása nincs. A jövőben, mivel rendelkezik vízvezetékkel és szennyvízelvezetéssel, egy minimális összeget fizetnie kell” – pontosított Lukáč.

A BVS állítása szerint a fogyasztók számára meghatározott végösszeg alapvetően nem változik, csupán minimális emelésről van szó.

Miroslav Dragun, a BVS kisbefektetőinek képviselője viszont figyelmeztet, a vízművek által javasolt ár és az azt követő döntés a társaság befektetőivel való előzetes tárgyalás nélkül született.

„Rendkívül szerencsétlennek tartom, hogy a vízművek a víz- és a szennyvízelvezetés árának emelése kapcsán semmitmondó indoklást terjesztett elő. Sehol sincs feltüntetve, hogy az mely háztartásokat érinti. Mint polgármesterek és a kisbefektetők képviselői csupán találgathatunk, mit is jelent ez”, mondta.

Figyelmeztetett, az áremelkedés főként az idősebb és szegényebb embereket érintené. „Ahelyett, hogy a vízművek csökkentené a fogyasztók, főként Pozsony megye lakossága részére a vízdíjat, javaslatot tesz az emelésére” – kifogásolta a döntést Dragun.