A növekedési hitelprogram kivezető szakaszában 685 milliárd forintot, míg a program indulása óta összességében mintegy 2800 milliárd forint hitelt nyújtottak a pénzintézetek közel 40 ezer hazai kkv-nak.

Március végével lezárult a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 nyarán indult növekedési hitelprogramja (nhp). A most zárult harmadik szakaszban a bankok összesen 685 milliárd forint összegben kötöttek hitelszerződést, amely a jegybank által biztosított 700 milliárd forint keretösszeg 98 százalékos felhasználását jelenti – írja közleményében a jegybank. Az nhp három szakaszában illetve az nhp+ keretében így összesen 78 ezer hitel- és lízingszerződést kötöttek összesen mintegy 2800 milliárd forint összegben. Összesen közel 40 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás jutott kedvező és kiszámítható feltételek mellett forráshoz.

A hitelprogram eredményeként előbb megállt a kkv-k hitelállományának a gazdasági válság idejln beindult zsugorodása, majd 2015-től fokozatosan újra egyre több külső forrásból gazdálkodhattak a cégek. A dinamika 2016-ban már az – MNB által a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek tartott – 5-10 százalék közötti sávba került, az önálló vállalkozókkal bővített kkv-szektor közel 12 százalékkal, a kkv-szektor hitelezése pedig 8,1 százalékkal bővült. Számos vállalati beruházás valósult meg a program keretében felvett hitelből; az MNB becslései szerint az nhp összességében mintegy 2 százalékponttal járulhatott hozzá 2013 és 2016 között a gazdasági növekedéshez, a foglalkoztatást pedig mintegy 20 ezer fővel növelhette.

A jegybank várakozása szerint az nhp kivezetése után nem lesz gond a piaci alapú hitelezéssel, és így a továbbiakban is elegendő forrás áll a vállalkozások rendelkezésére. Az MNB előrejelzése szerint idén is a kívánatosnak tartott 5-10 közötti mértékben nőhet a kkv-szektor hitelállománya. Az elmúlt években végrehajtott kamatcsökkentéseknek köszönhetően már a piaci alapú hitelek is kedvező feltételek mellett érhetők el a vállalatok számára.

Emellett továbbra is segíti a piaci hitelezésre való visszatérést az MNB piaci hitelprogramja, amelyben 2017-re további 170 milliárd forintnyi hitelnövekményt vállaltak a bankok. Továbbá a visszatérítendő és vissza nem térítendő EU-s források is segítik a vállalkozások forráshoz jutását, amit érdemes kihasználniuk az elkövetkező időszakban. Az intézményi garanciavállalás pedig jelentős szerepet játszhat abban, hogy a kevésbé hitelképes vállalkozások is nagyobb mértékben jussanak forráshoz