Egy törvénymódosító javaslat alapján valamennyi munkaszüneti napon és állami ünnepen bezárnának a boltok a jövőben Szlovákiában. A kiskereskedelemben dolgozók a jelenlegi 3,5 helyett 15,5 szabadnapot kapnának.

„Ma Szlovákiában 3,5 olyan napunk van, amikor korlátozzák a kiskereskedelmi eladást: szenteste 12 órától, karácsony 1. ünnepe, újév napja és húsvétvasárnap. Ezeket a napokat további 12-vel bővítenénk, valamennyi állami ünneppel és munkaszüneti nappal, a vasárnapok kivételével” – magyarázta az érdekegyeztető tanács ülését követően Ján Podmanický, a Smer-SD képviselője.

A változások nem vonatkoznának az egyéni vállalkozókra, az üzemanyag-töltő állomásokra és a szállodákra. A módosítást a tervek szerint a parlament februári ülésén terjesztenék be, s május 1-től lépne hatályba. Ha az ünnepnap vasárnapra esik, akkor arra a napra is vonatkozik majd a korlátozás – írja a hirek.sk.

Podmanický kijelentette: a javaslat Szlovákiát a civilizált országok közé sorolja. „Eljött az ideje annak, hogy megfeleljünk több százezer nő és férfi kívánalmainak, akik a kereskedelem ezen ágazatában dolgoznak, és megérdemlik azt, hogy többet lehessenek együtt a családjukkal” – fogalmazott.

A szociális partnerek tiszteletben tartják a javaslatot. „Kompromisszumot kell keresni a téma kapcsán” – mondta a Munkáltatók Országos Uniójának (RÚZ) alelnöke, Luboš Sirota.