Szeptembertől 15, majd januártól újabb 15 százalékkal emelkedik a vízügyi igazgatóságokon dolgozók bére. A következő napokban az emelés differenciálásáról döntenek, valamint arról, hogy demonstrálnak-e a munkavállalók a közszolgákkal közösen.

Döntött hétfőn a kormány gazdasági kabinetje a vízügyi igazgatóságon dolgozó mintegy 4 ezer munkavállaló béremeléséről – mondta a Magyar Időknek Tarró Péter, a Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet elnöke.

A munkavállalók szep­tembertől 15, majd januártól újabb 15 százalékos béremelést kaphatnak. A szakszervezeti vezető kiemelte: augusztusig várhatóan döntenek az említett emelés differenciálásáról is.

Várhatóan ma döntenek a vízügyi dolgozók arról, hogy visszavonják-e a kétórás munkabeszüntetésüket, amelyet jövő hétfőn a közszolgákkal közösen tartanának.

A vízügyi ágazatban hatalmas szükség van a fizetések megemelésére, mivel a mérnökdiplomával rendelkező munkavállalók fizetése alig haladja meg a bruttó 190 ezer forintot.

Az ágazatban mintegy 35 százalékos a bérlemaradás a 303 ezer forintos magyarországi bruttó havi átlagkeresethez képest. Ennek következtében csak az idén több mint 150 munkavállaló hagyta el a vízügyet.