Csak a magyarok negyede rendelkezik kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással. A megkérdezettek szerint – átlagosan – legalább 151 ezer forint kellene havonta ahhoz, hogy egy nyugdíjas kényelmesen meg tudjon élni.

A megtakarítással rendelkezők a biztonsági tartalékok mellett főleg a nyugdíjra takarékoskodnak, miközben jelentősen emelkedett a lakásfelújításra és a gyermekek taníttatására takarékoskodók aránya is – mutatta be a K&H Biztosító felmérésének eredményeit Kuruc Péter, a társaság életbiztosítási divízió-vezetője. Az emberek átlagosan 151 ezer forintos nyugdíjat tartanak szükségesnek és elegendőnek a nyugodt nyugdíjas évekhez, míg a Budapesten és a főváros környékén lakók ennél többet, minimum havi 161 ezer forintot.

Kuruc Péter elmondta: a fiatalabb, 30-as éveikben járó válaszadók körében a legnagyobb azok aránya, akik úgy vélik, semmilyen állami nyugdíjat nem kapnak majd – 78 százalékuk válaszolta ezt. Hozzátette, a mostani 50-esek 45 százaléka úgy véli, hogy nyugdíjas korukra az állami nyugdíjrendszer összeomlik, nem lesz képes még azt a színvonalat sem biztosítani, amit napjainkban.

A fiatalok még nem gondolkodnak az időskorukról, részben érthető, a legtöbb válaszadó viszont kortól függetlenül úgy véli, hogy a nyugdíj mellett dolgozni fog. A megkérdezettek 24 százalékának semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása nincs, ám a 30 év felettiek 57 százalékának maximum 3 hónapra elegendő a tartaléka, és csak 27 százalékuk tudna megélni 6 hónapnál hosszabb ideig a félretett pénzéből. Akiknek van nyugdíjcélú megtakarításuk, azoknak átlagosan 14 hónapra elég a megélhetéshez. 

A nyugdíjcélú megtakarítással még nem rendelkezők között mindössze 7 százalékot tesz ki azok aránya, akik egyértelműen szeretnének takarékoskodni, de 58 százalékuk továbbra is elzárkózik attól, hogy a nyugdíjra tegyen félre pénz. A nyugdíjbiztosítás egyre népszerűbb, 2017 november végén a K&H-nál lévő mintegy 8400 nyugdíjbiztosítás több mint 3 milliárd forintnyi megtakarítással rendelkezett, ami 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A nyugdíjbiztosítások népszerűségét növeli, hogy jelentős, 20 százalékos, évente legfeljebb 130 ezer forintos állami támogatás jár hozzá. (MTI)