A tavalyi utolsó negyedévben 4,4 százalékkal, míg az év egészében összességében kereken 4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2017 utolsó negyedévében a nyers adatok szerint 4,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a KSH. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar járultak hozzá. 

A tavalyi negyedik negyedévben – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 1,3 százalékkal bővült a GDP volumene. Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor az MTI beszámolója szerint elmondta: a negyedik negyedévi növekedéshez a legnagyobb mértékben az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások, kiemelten a kereskedelem járultak hozzá.

Tavaly összességében a magyar gazdaság teljesítménye 4,0 százalékkal emelkedett a nyers adatok alapján. A naptárhatással korrigált (ugyanannyi munkanappal számolt) mutató 4,2 százalékos emelkedést mutat, csakúgy, mint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, valamint kiegyensúlyozott adat.

Csak Romániát nem sikerült befogni

2,5 százalékkal nőtt éves összevetésben a GDP az Európai Unióban 2017-ben – tájékoztatott szerdán az Eurostat.

2017 utolsó negyedévében az unió egészét tekintve év/év alapon 2,6, az előző negyedévhez képest 0,6 százalékos volt a növekedés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

2016. október–decemberben az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legerőteljesebb, 7,0 százalékos GDP-növekedésről Románia számolt be, a dobogó második és harmadik fokán Magyarország és Lettország áll 4,8 százalékkal.

A régió gazdaságai ezúttal lassabb ütemben bővültek: Lengyelországban például 4,3, Szlovákiában 3,6 százalékos volt a GDP-növekedés. (A cseh és a horvát adatot még nem tették közzé.)