Az egy főre eső GDP szerinti rangsorban az Európai Unió 276 régiója közül négy magyar területi egység is az utolsó 20-ban végzett az uniós átlag felénél is szerényebb „eredménnyel”.

Az Eurostat legfrissebb (2015-ös) adatai szerint az unió NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics) felosztása szerinti 276 régióban a vásárlóerő-paritáson számított egy főre eső GDP az uniós átlag 30 és 580 százaléka között mozgott: a legszerényebb eredményt a bulgáriai Severozapaden könyvelte el, a legerősebbel pedig London belvárosa dicsekedhet.

A magyar régiók közül egyedül Közép-Magyarország produkált (5 százalékkal az) EU-átlag feletti egy főre eső GDP-t. Négy régiónk ugyanakkor a lista végén foglal helyet: Észak-Alföld 43 százalékkal (hátulról) a 9., Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország (45 százalék) holtversenyben a 10., Dél-Alföld (48 százalék) két görög és egy lengyel régióval holtversenyben a 14. (Összesen 20 uniós régió volt, ahol az egy főre eső GDP nem érte el az EU-átlag felét.)

Az élmezőnyben Londont – alaposan lemaradva – a luxemburgi Grand Duchy követi (az EU-átlag 264 százalékával), majd Hamburg (206 százalék), Brüsszel (205 százalék), Pozsony (188 százalék), Prága és Felső-Bajorország (mindkettő 178 százalék) következik.

További részletek az Eurostat  jelentésében.