Négy éve nem volt olyan magas az infláció, mint februárban

A januári 2,3 százalék után februárban 2,9 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak Magyarországon – jelentette a KSH szerdán.

Ennél nagyobb inflációt legutóbb 2013 januárjában regisztrált a statisztikai hivatal, akkor 3,2 százalékos volt az átlagos éves drágulás szintje.

Februárban az élelmiszerek ára 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, ezen belül a cukoré 14,0, a sertéshúsé 10,0, a sajté 5,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,9 százalékkal. A baromfihús ára 17,4, a tojásé 7,2 százalékkal csökkent.

Átlag felett, 8,7 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 19,9 százalékkal kellett többet fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,8, a szolgáltatások 1,5, a ruházkodási cikkek 0,6 százalékkal drágultak, a háztartási energia ára 0,3 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek.