Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Japán “A” kategóriájú hosszú távú államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings, elsősorban azzal indokolva a döntést, hogy a japán kormány ismét elhalasztotta a fogyasztási adó emelését, és nem jelentett be konkrét lépéseket az ebből eredő bevételi kiesések pótlására.

A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte, hogy a fogyasztási adó emelésének kijelölt időpontja jövő április lett volna, ám a japán kormány ezt a minap 2019 októberéig elhalasztotta. A Fitch hangsúlyozta azt is, hogy ez már a második halasztás volt, mivel a fogyasztási adó emelését a kormány eredetileg tavaly októberre tervezte. A Fitch londoni elemzői közölték: a japán államadós-besorolás kilátásának rontása mindenekelőtt azt tükrözi, hogy csökkent a cég bizalma a költségvetési konszolidáció melletti japán kormányzati elkötelezettségben.

A fogyasztási adó emelése fontos eleme volt a japán kormány költségvetési konszolidációs stratégiájának, amelynek célja az elsődleges államháztartási egyenleg egyensúlyba hozása a 2020-2021-es pénzügyi évig a hazai össztermékhez (GDP) mért 3,3 százalékos tavalyi hiány után – áll a Fitch elemzésében.

A cég közölte: saját számításai szerint a fogyasztási adó emelése önmagában a GDP-érték hozzávetőleg 0,8 százalékával egyenlő mértékben csökkentette volna a deficitet. A Fitch Ratings mindazonáltal most már egyáltalán nem számít arra, hogy a japán kormány emelni fogja ezt az adót. A hitelminősítő ennek alapján felülvizsgált előrejelzése szerint a hazai össztermék arányában mért bruttó japán államadósság-ráta a 2016 végére várt 245 százalékról évente 1-2 százalékponttal emelkedik a 2024-ig tartó előrejelzési időszak végéig. A Fitch eddigi prognózisa azt valószínűsítette, hogy az adósságráta 2020-ban 247 százalékon tetőzik. 

A Fitch nem először hajt végre negatív minősítési lépést a fogyasztási adó emelésének halasztása miatt. Tavaly ugyanezzel az indokkal Japán hosszú futamidejű külső és hazai szuverén adósságállományának besorolását az addigi “A plusz”-ról egy fokozattal a jelenleg érvényes “A”-ra rontotta. Az új osztályzatra a cég akkor stabil kilátást adott; ezt rontotta most negatívra.

A hitelminősítő a kilátásrontás hétfői bejelentéséhez fűzött elemzésében hangsúlyozta azonban, hogy a továbbra is elsőrendű japán adósosztályzatot alátámasztja a japán államháztartási szektor rendkívüli finanszírozási rugalmassága. A Fitch Ratings kimutatása szerint a pénzügyi szolgáltatási körön kívüli hazai szektorok bruttó pénzügyi eszközállománya 2015 végén az éves GDP-érték 707 százalékának felelt meg, a hivatalos devizatartalék május végén 1254 milliárd dollár volt.

 A másik két nagy hitelminősítő egy fokozattal jobb szuverén besorolást tart érvényben Japánra, mint a Fitch. A Standard & Poor’s “A plusz”, a Moody’s Investors Service ugyanennek megfelelő “A1” osztályzattal és egyaránt stabil kilátással tartja nyilván a japán államadósságot. (MTI)