Nagyon sok pozícióhoz kérnek legalább középszintű nyelvismeretet. Álláskeresőként már egyre gyakrabban merünk megpályázni nyelvtudást igénylő munkaköröket, azonban sokszor elvérzünk, amikor az interjúztató felmérné a szintünket.

A nyelvtudás tesztelésénél leggyakrabban előforduló helyzetekről ír a cvonline.hu.

Telefonos interjú

Hosszabb telefonos interjú során mielőtt elkezdené tesztelni az interjúztató a nyelvtudást, rákérdez, hogy átválthat-e angol/német/francia/stb. nyelvre? A tesztelésen feltett kérdések típusa pozíciónként eltérő. Fizikai munkakörök esetén az egyszerűbb, rövidebb válaszokat igénylő kérdések (bemutatkozás, hobbi) a gyakoribbak. Szellemi, több éves tapasztalatot elváró munkakörnél komolyabb, nehezebb (mi motiválja a munkájában, mi miatt szeretne váltani, plusz szakmai tudást érintő) kérdésekre lehet számítani.

Személyes interjú

Amikor személyes interjúra készülünk, akkor is a telefonos interjúhoz hasonló kérdések merülhetnek fel, csak itt még nehezíti a szituációt, hogy szemtől-szemben kell helyt állnunk. Gyakoriak a bemutatkozást kérő kérdések, vagy hogy meséljük el a legutóbbi munkahelyünkön egy átlagos napunkat, de előkerülhet a bérigény is.

Tesztek

Viszonylag ritkábban kerülnek elő a személyes interjú alkalmával kitöltendő nyelvi tesztek is. Általában olyan munkaköröknél kérik, ahol napi szinten kell külföldi partnerekkel kommunikálni.