Az elmúlt másfél évben nagyjából 1700 áfacsalást lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói, az esetek összesen 120 milliárdról szóltak. A forgalmiadó-visszaélések a legtöbb munkát a fővárosban és Pest megyében adták a bűnüldözésnek – írja a Napi Gazdaság.

Hetvenmillió forintos kárt okozott az államkasszának az utóbbi időszak egy-egy átlagosnak nevezhető forgalmiadó-csalása – közli a Napi Gazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi adatai alapján.

Az elmúlt másfél évet számba vevő kimutatás szerint a szervezet pénzügyi nyomozói tavaly összesen ezerkétszáz áfavisszaélésre derítettek fényt. Idén az év első felében nagyjából félezer újabb esettel foglalkoztak a NAV emberei, az okozott kár 35 milliárd forint körül mozgott.

Az utóbbi időben a legtöbb esetet a fővárosban és Pest megyében tárták fel a pénzügyi nyomozók. Rendre a lista elején szerepelt a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye alkotta régió, miközben a Balatontól délre fekvő három megyében, Tolnában, Somogyban és Baranyában – például – kevésbé jellemzőek az áfacsalási ügyek.

 Az áfacsalásra rendszeresen felhasznált termékeknek van egy lényeges jellemzőjük: fontos, hogy ömlesztve szállítható, de egyedileg nehezen vagy egyáltalán nem azonosítható áruról legyen szó. Lehetőleg olyanról, amelyet az ország egész területén keresnek a fogyasztók, emiatt a raktárakban is bőven akad belőle. Ilyen a cukor, csokoládé, tej, hús és húskészítmények, a kávé.