Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős uniós biztos kihirdette a 2018. évi Natura 2000 díj hat nyertesét. A természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat érintő mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

Az egész Európára kiterjedő Natura 2000 hálózat 27 500 védett helyszínből áll, melyek együttvéve az EU szárazföldi területeinek 18 százalékát, tengeri területeinek pedig 7 százalékát teszik ki. A természet védelmét a fenntartható földhasználattal és gazdasági tevékenységgel ötvöző kezdeményezés célja Európa természeti örökségének védelme és megerősítése, biztosítva a legértékesebb és legveszélyeztetettebb európai fajok hosszú távú túlélését.

A Natura 2000 díj sikeres európai természetmegőrzési projekteket jutalmaz, és felhívja a figyelmet Európa egyik kiemelkedő vívmányára, a védett területek Natura 2000 hálózatára. A 25 döntős közül kiválasztott hat díjazott Bulgária, Észtország, Görögország, Magyarország, Portugália és Spanyolország egy-egy projektje lett.

Természetvédelem kategóriában a BirdLife Hungary által szervezett, a parlagi sasokat érintő mérgezések megszüntetését célzó partnerség nyert. A résztvevők húsz magyarországi Natura 2000 területen és azok közelében lévő élőhelyeken akciókat szerveztek a jogellenes tevékenységek nyomon követésére, nyilvántartották az elpusztult példányokat, biztosították a fészkek háborítatlanságát, és a bűncselekmények elleni sikeres összefogást szerveztek a természetvédők, a vadászok, a rendőrség és az állatorvosok bevonásával. A projekt elindítása óta a mérgezéses esetek száma jelentősen csökkent, és a projekt utolsó két évében a parlagi sasok költőállománya 36 százalékkal nőtt.

A pályázaton bárki indulhatott, aki az uniós Natura 2000 hálózatban közvetlenül részt vesz, így vállalkozások, közigazgatási szervek, civil szervezetek, önkéntesek, földtulajdonosok, oktatási intézmények vagy akár magánszemélyek is. Idén összesen 75 pályázat érkezett szerte Európából, ebből 25 projekt került be a döntőbe, hogy azután egy rangos zsűri kiválassza közülük a legjobbakat.

A brüsszeli díjátadó ünnepségen Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős uniós biztos így fogalmazott: „Megtiszteltetés számomra, hogy elismerésemet fejezhetem ki a ma díjazott projektek mögött álló embereknek, akik fáradhatatlanul dolgoznak közös természeti örökségünk megóvásán és Európa rendkívüli biológiai sokféleségének megőrzésén. Az uniós polgárok közönségdíját idéntöbb mint 50 ezer ember szavazata alapján ítéltük oda, ami jól mutatja, milyen sokat jelent az európaiak számára a természet. Az európai biológiai sokféleség előmozdítására irányuló erőfeszítések mai ünneplése május 21-én folytatódhat, a Natura 2000 hálózat európai napjával.”

A többi nyertes projekt

Az uniós polgárok különdíjában idén a portugáliai Viana do Castelo város Környezetvédelmi Megfigyelőközpontja által létrehozott Természetvédelmi Iskola részesült. Annak érdekében, hogy a helyi iskolások jobban magukénak érezzék egyedülálló természeti örökségüket, a projekt elindítói tereptúrákat szerveznek számukra a Natura 2000 helyszíneken. A diákok így közvetlenül ismerkedhetnek a természettel. Az iskola ugyanakkor tanároknak is tart fenntarthatósági és természetmegőrzési képzéseket. Az ismeretterjesztő programban eddig összesen 20 ezren vettek részt.

A kommunikáció kategória díját a spanyol Natura 2000: kerülj kapcsolatba a biodiverzitással elnevezésű projekt nyerte, amelyben a SEO/BirdLife és az Agencia EFE hírügynökség igyekezett megszólítani az embereket írásos anyagok és riportok segítségével, műhelyek keretében és ötven szupermarketben végzett ismeretterjesztő tevékenység révén. A projekt eredményeképpen Spanyolországban 10 százalékról 22 százalékra emelkedett a „Natura 2000” kifejezést ismerők száma, a Natura 2000 létezéséről tudók 90 százaléka pedig már el is látogatott egy-egy Natura 2000 helyszínre.

A társadalmi-gazdasági előnyök kategóriában, amelyben olyan projekteket ismernek el, amelyek bizonyítják, hogy a természet megőrzése és a gazdasági fejlődés kéz a kézben járhat, az észtországi „alvar” gyepterületek helyreállítására irányuló LIFE projekt lett a győztes. Az Észt Környezetvédelmi Hivatal és partnerei által irányított projekt agrár-környezetvédelmi programok segítségével és több mint 600 földtulajdonossal és helyi mezőgazdasági termelővel szoros együttműködésben sikeresen helyreállította az „alvar” gyepterületet 19 Natura 2000 területen. A projekt keretében a termelők többletbevételhez juthattak a helyreállítási intézkedések során kitermelt fa hasznosítása, valamint a külterjes legeltetési tevékenységekből származó hús és gyapjú értékesítése révén.

Az érdekek/felfogások összehangolása kategóriában a medvékkel való együttélést segítő görög projekt hozta el a díjat. A projektet a CALLISTO nem kormányzati szervezet valósította meg Kastoria körzetben, amely fontos folyosót képez a barna medvék számára Görögország és a Nyugat-Balkán között. A munka eredményeként meredeken csökkent a medvék halandósága, míg jelentősen nőtt a helyi közösség medvék iránti toleranciája. Az emberek és a medvék közötti konfliktusok mérséklése érdekében intézkedéseket hoztak egy újonnan épített autópályán a járművek medvékkel történő ütközésének megelőzésére, hálózatot hoztak létre az őrző-védő kutyák gazdái számára, „medvebiztos” szeméttárolókat helyeztek ki, valamint villanypásztorokat telepítettek a kaptárok és gyümölcsösök védelmére.

A határokon átnyúló együttműködés és hálózatépítés kategóriában az egyiptomi keselyű három földrészen történő megóvására irányuló projekt bizonyult a legjobbnak. A BirdLife görög, bolgár, egyesült királyságbeli tagjai és a WWF Greece között létrejött partnerség keretében 178 vámtisztviselőt képeztek ki Görögországban és Bulgáriában az egyiptomi keselyűk illegális kereskedelmének ellenőrzésére. Emellett mezőgazdasági termelőknek is segítséget nyújtottak a szóban forgó faj javát szolgáló legelőkezelésben, illetve Görögországban és Bulgáriában szigeteléssel láttak el több mint 400 villanyoszlopot. Az egyiptomi keselyű védelme érdekében létrejött egy 26 ország szakértőiből álló hálózat, és kidolgoztak egy nemzetközi fajmegőrzési cselekvési tervet, melyet a faj repülési útvonala mentén hajtanak végre.

Fotó: Máté Bence