Már csak a hó végéig maradt idő arra Szlovákiában, hogy megváljanak értéktelen vagyonjegyeinktől – figyelmeztet a Központi Értékpapír-nyilvántartó.

Az évekkel ezelőtt, az úgynevezett kuponos privatizáció első hullámában vagyonjegyeket szerző, a Központi Értékpapír-nyilvántartónál (CDCP) mai napig számlával rendelkező személyeknek fontos megtudnia, hogy az általunk birtokolt részvények valóban értéktelenek-e – írja a hirek.sk.

Ha bebizonyosodik, hogy az általuk birtokolt részvények értéktelenek, június végéig díjmentesen átruházhatják az államra. Ha ezt megteszik, a továbbiakra nézve megszabadulnak a számlafenntartási költségek terhétől.

Mindazoknak, aki úgy határoznak, hogy megtartják értékpapírjaikat, a CDCP továbbra is számlázni fogja az aktuális árjegyzéknek megfelelő számlavezetési költségeket.

Az értékpapír-tulajdonosi számla, minimális számlavezetési költsége évi 12 euró + ÁFA, ám abban az esetben, ha a számlatulajdonos az illetéket nem fizeti be, az adósság halmozódik, s elmaradás esetén a CDCP az érvényes jogszabályoknak megfelelően szankcionál.

Díjmentes az a számla, amely nem tartalmaz értékpapírokat, illetve az elhunyt személyek után fennmaradt számlák is ilyennek minősülnek.