A Románia észak-nyugati térségében lévő középvállalkozások adóügyei Kolozsvárra költöztetésének azonnali felülvizsgálatát és eltörlését kéri Bihar megye valamennyi parlamenti képviselője.

A tavaly decemberben kiadott rendelet alapján február elseje óta a kolozsvári székhelyű Közpénzek Regionális Igazgatósága vette át a Bihar, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyei közepes vállalkozások adóügyeinek intézését – írja a kronika.ro.

A tiltakozást kezdeményező RMDSZ-es képviselő, Cseke Attila szerint a rendelet ellentmond annak az elvnek, hogy a közintézmények működését leegyszerűsítsék, és közelebb vigyék azokat az adófizető állampolgárokhoz és vállalkozásokhoz.

Mivel a rendeletet nem bocsátották közvitára, annak jóváhagyása ellentmond a hatályban lévő törvényeknek.

„Vissza kell állítani az előző adóügyi rendszert, amely az 1082 bihari vállalkozásnak, cégnek biztosította, hogy ügyeiket Nagyváradon rendezhetik. Elfogadhatatlan módon próbálja decentralizálni az országos adóhivatal elnöki rendelete az adóügyi kötelezettségeket: Bihar megyében akár száz-kétszáz kilométeres utak megtételére kötelezik a cégeket az illetékek befizetése céljából, holott mostanáig az érintettek ezeket az ügyeket elfogadható módon intézhették Nagyváradon, illetve a megyében” – nyilatkozta a Bihar megyei honatya.