Négy évre szóló partnerségi megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Siemens Zrt. A megállapodás célja a hazai gépipari duális szakképzés minőségi reformja.

A magyarországi duális szakképzés minőségének javítását és az Ipar 4.0 követelményrendszeréhez történő felzárkóztatását tűzte ki céljául az Innovációs és Technológiai Minisztérium programja is, amelyhez együttműködő partneréül a Siemens Zrt.-t választotta.

A Siemens vezető technológiai vállalatként már több mint 20 éve vesz részt aktívan a duális képzési rendszer alakításában és támogatja a jövő szakembereinek fejlesztését. Középfokú képzési programja keretében 2012 óta oktat tanulókat modern feltételek között különböző  hiányszakmákban, versenyképes szaktudást és idegen nyelvi ismereteket biztosítva a pályakezdőknek.

A duális képzés reformjára és az ezt előkészítő pilot program indítására vonatkozó partnerségi megállapodást 2018. augusztus 6-án írta alá ünnepélyes keretek között Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter, valamint Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A két szervezet együttműködése olyan területeket ölel fel, mint a szakképzési életpálya népszerűsítése, a duális képzés tartalomfejlesztése és megvalósítása, a szakképzés minőségbiztosítása, valamint az Ipar 4.0 képzésfejlesztése. A központi fejlesztési program 4 évre terjed ki és magában foglal egy pilot programot is, mely a pályaorientációra, a felvételi rendszerre és a képzési tartalmakra, a tanulószerződési rendszer és a szakképzési vizsgarendszer fejlesztésére, valamint az Ipar 4.0 folyamatokhoz kapcsolódó továbbképzésre fókuszál.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai duális műszaki szakképzésben a Siemens élen jár. Olyan leendő kollégákat, munkavállalókat képzünk, akik a legfrissebb tudással rendelkeznek, és bárhol, bármikor megállják a helyüket. A magas képesítésű szakmunka ma egy jó alternatíva, mert biztos jövőképet tudunk felmutatni a szakmával rendelkező fiatalok számára. A duális képzésben összegyűlt tudásunkkal, tapasztalatunkkal nagy örömmel állunk Magyarország rendelkezésére. Bízom abban, hogy az együttműködés mindkét fél, valamint a duális képzés iránt érdeklődő diákok, cégek, és az egész ország javára válik majd”  – emelte ki Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Siemens Zrt. kiváló példa arra, hogy egy nagyvállalat miképpen tud az oktatás- és gazdaságfejlesztés területén igazán hasznos tevékenységet végezni. A szakképzés modernizációjával kapcsolatos munkát négy éve kezdtük, az eddigi sikerek alapján bízom abban, hogy ez a projekt is hasonlóan kiváló eredményeket fog majd hozni. A közös erőfeszítésnek hála, a szakképzést az ágazati felsőoktatás szempontjából biztos alappá igyekszünk majd tenni, ezzel pedig több ezer diák és több száz tanár életére leszünk pozitív hatással a jövőben– hangsúlyozta Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter.