Az idei harmadik negyedévben a biztosítók átlagosan 32 ezer forintot éves díj mellett kötöttek új kgfb-szerződést személyautóra, ötödével drágábban, mint egy évvel korábban. A Netrisk szerint csendes lesz az idei kgfb-kampány, mintegy százezren cserélhetik le biztosításuk.

Ugyan szeptemberben ismét enyhe növekedésnek indult a személygépjárművek átlagdíjának szintje, továbbra sem mozdult el lényegesen az év elején beállt értékről – mondja Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. Az autósok a harmadik negyedévben átlag 32 ezer forint körüli éves díj mellett tudtak személyautóra kötelezőt kötni, ami szinte teljesen megegyezik az első félév átlagával. Lényeges elmozdulás a díjakban az év elején történt, az előző év harmadik negyedévében még több mint 20 százalékkal kisebb összeget kellett a kötelezőért kifizetnie egy átlagos autósnak.

Évközben a kötelezős szerződések többségét a jármű tulajdonjogának megszerzésekor kötik – ezt nevezik szaknyelven „azonnali” kötésnek. Az azonnali kötések átlagdíja a korábbi években mintegy 50-60 százalékkal alakult az évfordulós biztosítóváltások átlagdíjszintje felett. Az idei év közepére azonban 30-40 százalék közötti mértékűre zárult ez az olló, miután az azonnali díjak átlaga az év eleje óta 7 százalékot esett. A Netrisk.hu-nál a harmadik negyedév végén egy újonnan vásárolt személyautóra átlagosan 37 500 forintos éves díjon kötöttek kötelező biztosítást, ugyanez egy, az évfordulón váltó személyautó esetén 26 700 forint volt.

Évről évre egyre kevesebb autóst érint az év végi (gyakorlatilag novemberben lezajló) kötelezőkampány: 2016 végén már csak mintegy egymillió autósnak fordul január elsejével a biztosítási éve. A kampány azonban nem csupán emiatt lesz a korábbiaknál kisebb, hanem amiatt is, mert egy idén életbe lépett jogszabály-módosítás miatt a biztosítók az új ügyfeleiknek már nem kínálhatnak kedvezőbb kgfb-díjakat, mint a már meglévő, régebbi szerződőknek. Emiatt idén várhatóan jóval kevesebb olyan autós lesz, aki felmondja, majd ugyanoda vissza is köti kötelezőjét. Tavaly még az összes év végi váltásnak több mint harmada ilyen visszakötés volt a Netrisk.hu oldalán megrendelt szerződések esetében.

Összességében (a flották nélkül) mintegy százezer szerződésváltásra lehet számítani a novemberi időszakban – véli Sebestyén László. Ez valószínűleg akkor sem lesz magasabb, ha (amint az várható) magasabb indexdíjat tapasztalnak majd az autósok tavalyhoz képest, mivel jó eséllyel kevesebb váltásra ösztönző ajánlattal találkoznak majd. Biztosat természetesen csak a kampány indulását követően tudhatunk meg, ezért továbbra is azt tanácsoljuk, hogy az érintett autósok időben nézzenek majd utána az aktuális ajánlatoknak.

A novemberi kampány átlagdíját befolyásoló további tényező lehet az is, hogy idén a kampányidőszakra mennyi biztosító fog külön díjtarifát hirdetni. Tavaly még csupán egy biztosító volt, amely a január elsejei évfordulóra november elején nem hirdetett külön tarifát.