A fogyasztói árak júliusban átlagosan 0,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az üzemanyagok ára például 13 százalékkal csökkent, a cukor viszont negyedével drágább, mint tavaly ilyenkor.

Idén júliusban az infláció mínusz 0,3 százalék volt, vagyis a fogyasztói árak átlagosan ennyivel csökkentek a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a KSH. (Az év első hét hónapjában az árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek.) Az élelmiszerekért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 25,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,7 százalékkal nőtt, ezzel szemben a sertéshúsé 14,2, a sajté és a tejé egyaránt 6,2 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 1,8, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 13 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz képest júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent, elsősorban az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,5 százalékos árcsökkenésének köszönhetően. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt.) A sertéshús négy, a cukor 1,7, a párizsi, kolbász 1,5 százalékkal drágult.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal a szolgáltatások ára nőtt, ezen belül a nyári főszezonból adódóan az üdülési szolgáltatásoké öt százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára összességében nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az egyéb cikkek ára 0,9, ezen belül a járműüzemanyagoké 2,2 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött.