Több mint 150 ezer adós tett panaszt bankjánál a devizahitelek elszámolásával összefüggésben, az ügyek nagyjából tizede, 16 ezer eset jutott el a Pénzügyi Békéltető Testülethez. Az autóhitelekre volt a legtöbb panasz.

A vége felé közeledik a banki hitelek elszámolásának felülvizsgálata, a legtöbbször a devizaalapú autóhitelek és jelzálogkölcsönök elszámolása okozta a vitát – írja a Magyar Idők. A bankokhoz tavaly több mint 150 ezer ügyfélpanasz futott be a hitelek elszámolásával kapcsolatban, a második lépcsőfokot jelentő Pénzügyi Békéltető Testülethez pedig – idén május közepéig – valamivel több mint 16 ezer ügy érkezett.

Kardos-Nagy Tünde, a békéltető testület szóvivője a lapnak elmondta, hogy a 16 ezer ügy döntő többsége tavalyi keltezésű, idén mindössze 800 eset került a fórum elé. Az ügyek legnagyobb része a devizaalapú kölcsönszerződések elszámolásával kapcsolatos. Hatezer eljárás a devizaalapú jelzáloghitelek elszámolása miatt indult, 6500 esethez pedig a devizaalapú autókölcsönök problémái adtak alapot. A forinthitelek elszámolása miatt 200 ügy került a testület elé. A szóvivő közölte, az elszámolások miatt indult eljárások többségét már lezárta a testület.