Jelentős eltérések vannak a fizetésekben az ország különböző területein, ugyanazért a munkáért jóval többet fizetnek például Budapesten, mint Szabolcsban. A különbségek ráadásul egyelőre folyamatosan nőnek.

Magyarországon az első negyedévben a havi nettó átlagkeresetek 7,7 százalékkal emelkedtek, az átlag azonban nagy különbségeket takar, és nem csak a foglalkozást tekintve, de a szerint is, hogy melyik megyében dolgozik valaki – írja a Világgazdaság a KSH adatai alapján. A legnagyobb ütemben, 10,8 százalékkal Nógrádban nőttek a fizetések, de Komárom-Esztergom megyében és Budapesten is átlag feletti volt az emelkedés. Előbbi térségben 9,1 százalékkal, míg a fővárosban 8,7 százalékkal emelkedtek a bérek. Ugyanakkor Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fizetések növekedése az öt százalékot sem érte el.

Az átlagos bérekben toronymagasan vezet Budapest, 2016 első negyedévében 218 ezer forinttal. A fővárost az északnyugat-dunántúli régió követi: Győr-Moson-Sopron megyében 169 ezer, Komárom-Esztergomban 166 ezer volt a nettó átlagkereset. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb az átlagfizetés, 116 ezer forint. A többi kelet-magyarországi megyében sem jobb helyzet: Békésben 123 ezer, Nógrádban 128 ezer az átlag, Borsod-Abaúj-Zemplén megközelíti a 130 ezer forintot, de még ez is messze van a 169 ezer forintos országos átlagtól is.