A növényi termékek árának 5,4 százalékos emelkedése, az élő állatok és állati termékek árának 2,9 százalékos csökkenése eredőjeként májusban 2,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos hónapjához képest.

A búza ára 16,4 százalékkal esett, a kukoricáé 19,3 százalékkal nőtt, így a gabonafélék ára 4,6 százalékkal emelkedett. A burgonya éves áremelkedése 88,1 százalékra gyorsult az áprilisi 59,8 százalékról, a zöldségféléké pedig 9,2-re az előző havi 1,0 százalékról. A paradicsom felvásárlási átlagára 5,2 százalékkal alacsonyabb, a paprikáé 19,2 százalékkal magasabb volt, mint tavaly májusban. A gyümölcsök áresése az áprilisi 3,0 százalékról 9,6 százalékra nőtt májusra – közölte a KSH.

Az élő állatok termelői ára 1,2 százalékkal mérséklődött a vágómarha 8,7 százalékos árcsökkenése miatt, a sertések és a baromfi felvásárlási ára alig változott tavaly májushoz viszonyítva, de a juh ára is 7,6 százalékkal alacsonyabb lett. Az állati termékek termelői ára 6,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly májusban. A tej felvásárlási ára 13,6 százalékkal, egy év alatt 11 forinttal csökkent, a tojás 2,6 százalékkal volt olcsóbb, mint egy éve.

Az év első öt hónapjában a mezőgazdasági termelői árak másfél százalékkal emelkedtek, a növényi termékek 5,3 százalékot drágultak, az élő állatok (-3,6 százalék) és az állati termékek (-8,7 százalék) ára együttesen 5,2 százalékkal esett vissza a múlt év azonos időszakához képest. (MTI)