Ugyan az árbevétel-növekedést illetően az elmúlt negyedévihez hasonló várakozás jellemzi a kkv-kat, a profitnövekedés látványosan megugrott. Jelenleg a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek, illetve a Tiszántúlon működő vállalkozások a legbizakodóbbak pénzügyi kilátásaikat illetően.

Az előző negyedévhez képest hasonló árbevétel-növekedésre, ugyanakkor nagyobb nyereségbővülésre számítanak a következő egy év során a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) A K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy jelenleg a hazai vállalkozások 5,5 százalékos árbevétel-növekedésre és 3,6 százalékos profitbővülésre számítanak. Ez azt jelenti, hogy a bevétel-növekedés dinamikája várhatóan nem fog változni, nyereség szempontjából azonban látványos ugrás a korábbi 3,2 százalékhoz képest – értékelte a felmérés eredményeit Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. 

Ha az átlag mögé nézünk, az is jól látható, hogy az éves árbevétel nagysága alapján elég erőteljes eltérés mutatkozik a vállalkozások pénzügyi jövőképét illetően. A mikrocégek átlag alatti, 5,1 és 3,3 százalékos növekedést várnak az árbevételben és a profitban. A kisvállalkozások 5,5 és 3,4 százalékos növekedéssel terveznek, míg a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó középvállalatoknál jóval az átlag fölötti a várakozás: 8,7 illetve 6,9 százalékos bővülést várnak bevétel és nyereség tekintetében.

Érdemes azt is megnézni, hol működik az adott cég, hiszen lokáció szerint is komoly eltérések mutatkoznak a várt pénzügyi eredményekben. Úgy tűnik, a kelet-magyarországi cégek jóval kedvezőbben látják a következő egy évet, mivel az alföldi kkv-k 7,1 illetve 4,9 százalékos, az észak-magyarországi vállalkozások pedig 6,3 és 4,7 százalékos bővülést becsülnek az árbevételt és profitot illetően.

A felmérés alapján közel minden ötödik kkv (18 százalék) nyitott arra, hogy bővülés esetén más városban vagy régióban is gondolkodjon. Ilyenkor érdemes lehet azt is megnézni, hogy a kiválasztott új helyen működő cégek milyen pénzügyi kilátásokkal bírnak, hiszen igen nagy lokális különbségek vannak a jövőbeli várakozásokat illetően – tanácsolja a kkv szakértő.