A szlovák kormány azt tervezi, hogy több mint egymillió nyugdíjas kap magasabb nyugdíjat. A munkaügyi minisztérium által megalkotott törvénymódosító javaslat nélkül a jövő év elejétől a tartós defláció miatt csak mérsékelten növekednének a nyugdíjak.

A nyugdíjak növekedésének tempója az átlagkereset növekedésétől és a fogyasztói árak alakulásától függ, ezek nyomnak a legtöbbet a latban a nyugdíjak kiszámításakor. Szlovákia 2014 végétől deflációban van, ez már idén néhány nyugdíjtípus nem túl látványos növekedését eredményezte – írja a hirek.sk.

A szociális tárca javaslata szerint a nyugdíjasok átlagosan legkevesebb 2 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnának majd. A pénzügyminisztérium közgazdászai ügy becsülik, e nélkül a változás nélkül a nyugdíjak csak 0,34 százalékkal emelkednének.

Az öregségi nyugdíjak az indítvány elfogadása után csaknem 8 százalékkal növekedhetnek. Az átlagos öregségi nyugdíj 415 euró, ez a bruttó átlagkereset csaknem felének felel meg. Öregségi nyugdíjat 1,37 millióan kapnak, az új szabályok azonban a tervek szerint más nyugdíjtípusokra is vonatkoznak.

A jövő évi, az eredeti tervtől jelentősebb nyugdíjemelés a jövő évben 111,2 millió eurójába kerül az államnak.

Az évente esedékes nyugdíjemelés kiszámításának módját Robert Fico előző kormánya változtatta meg, ekkortól az inflációnak nagyobb hatása van az összegre. A sajtó szerint a nyugdíjasok ráfizettek az említett változtatásra, mert alacsony infláció vagy defláció esetében lassabban növekedtek a nyugdíjak.