A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) megkezdte az ünnepek előtti ellenőrzéseket. Az NFH célja, hogy a karácsonyi vásárlások során a kereskedők szabályszerűen járjanak el, illetve, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek a boltok polcaira.

Az NFH szakemberei elsősorban a nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők „próbavásárolnak” a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon, a különböző élelmiszerüzletekben, drogériákban, vagy például játéküzletekben is – írja közleményében a hatóság.

A szervezet laboratóriumban ellenőrzi többek között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát, illetve igyekszik kiszűrni a veszélyes termékeket az üzletekben és a piacokon. Az NFH ellenőrzi például, hogy az árakat megfelelően tünteték fel, a vásárlóknak valóban annyit kell fizetniük a kasszánál, mint amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek. 

Az NFH vizsgálja az akciós csomagok tartalmát, szankcionálja azt, ha az árkedvezmény nem valósul meg vagy megtévesztő tájékoztatással találkozik. Ellenőrzik, kapnak-e számlát, nyugtát a vásárlók és annak tartalma megfelelő-e. Van-e vásárlók könyve és az azzal kapcsolatos kötelezettségeket be is tartják a kereskedők. Valamint megvizsgálják, hogy a mérőeszközök (például mérlegek) hitelesítettek-e.

Ugyancsak az év végi ünnepekre való felkészülés jegyében a hatóság ellenőrzött húszféle csokoládét. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása értelmében a csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán néhány engedélyezett kivételt (ilyen például a pálmaolaj vagy a mangó magzsír). Ezen zsírok mennyisége is legfeljebb öt százalék lehet.

Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést – méghozzá jól látható helyen, ott, ahol az összetevők listája is van. A hatóság tízféle mikulás csokoládé figura, valamint tízféle táblás csokoládé esetében vizsgálta, hogy a vonatkozó előírásoknak megfelelnek-e. Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó előírásoknak. A vizsgált termékek listáját ITT találja.