A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton lesz a Budapesti Értéktőzsde új elnöke – értesült a Magyar Idők jegybanki forrásból.

A BÉT vezérigazgatói pozíciójába Végh Richárd, az MNB jelenlegi tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója kerül. A jegybank által újonnan megvett tőzsdei többségi tulajdonrész megszerzésének lezárásig még szükség van a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására.

Mint azt a Magyar Időknek Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke elmondta, a jegybank várakozásai szerint a december 18-ával záruló hétig ez meg is történik, ekkorra válhat véglegessé az adásvétel. Ezek után hívja össze az MNB a tőzsde közgyűlését, ahol az új vezetőket is megválasztják – mondta Gerhardt.

Arról, hogy az új feladatkör érinti-e Nagy Márton alelnöki pozícióját, nincsenek információink. Azt viszont tudni lehet, hogy a BÉT új vezetésének munkáját tanácsadó testület is segíti majd.

A bizalmi munkatársak folyamatos áthelyezése korábban is jellemző volt Matolcsy György MNB-elnökre: példa erre Balog Ádám esete, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkári pozíciójából követte alelnökként Matolcsyt az MNB-be, ahonnét az MKB Bank elnök-vezérigazgatójának nevezték ki. Munkájának máris jelentős eredményei vannak, így például az, hogy vezetése alatt tíz százalékkal csökkentek az MKB működési költségei.