Szlovákiának számolnia kell a klímaváltozás következményeivel. Az idei április a meteorológiai feljegyzések kezdetétől a legmelegebb volt, ami miatt több régiót is nagy szárazságok sújtanak.

Annak ellenére, hogy télen elegendő csapadék hullott, valamint március is hidegebb volt, az átlagosnál 6 fokkal melegebb április mindent tönkretett Szlovákiában – írja a hirek.sk.

A mezőgazdászok egy része már most a szárazság miatti károkról beszél, és nem szabad megfeledkeznünk a közelmúlt tűzeseteiről sem.

Paradox módon elsősorban Szlovákia északi része küzd vízhiánnyal, de kritikus a helyzet Kelet-Szlovákiában is. A Csallóköz egyetlen szerencséje az, hogy ott folyik a Duna. Korábban a lehulló csapadék 65 százaléka párolgott el, ez az adat mára 70-re kúszott fel, és a helyzet a jövőben csak romlani fog.

Az ország egyetlen esélye, ha csapadéktöbblet esetén tároljuk a vizet, amelyet fel tudunk használni a későbbiekben – mondta Milan Lapin klímakutató, aki szerint Dél-Szlovákia a század végére szubtrópusi jellegűvé válhat.