A NAV pénzügyi nyomozói egy napon két bűnszervezetet számoltak fel. Egymilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak készpénzt, ingatlanokat és járműveket; több mint hatvan bankszámlát zároltak. A két ügyben 34 gyanúsítottat hallgattak ki, nyolcan vannak előzetesen letartóztatásban.

Ugyanazon a napon az ország két régiójában is rendkívüli akciót hajtottak végre a NAV munkatársai. Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön olyan munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnszervezeteket sikerült felszámolni, amelyek sem munkavállalói járulékokat, sem áfát nem fizettek. A munkavállalók mit sem sejtve ugyanabban a beosztásban, ugyanazon a helyen dolgoztak, csak papíron szervezték át őket – olvasható a NAV honlapján.

A dél-dunántúli pénzügyi nyomozók, pénzügyőrök és adórevizorok, kommandósokkal és informatikusokkal kiegészülve Baranya és Pest megyében, negyvenöt helyszínen dolgoztak. A lebuktatott bűnszervezet csaknem két és fél milliárddal károsította meg a költségvetést. A szervezet egyik irányítójának lehetett félnivalója, ugyanis a rajtaütéskor párnája alól éles lőszerrel töltött lőfegyver került elő.

A gyanú szerint a bűnszervezet 26 baranyai és budapesti székhelyre bejelentett cégből álló láncolatot használt arra, hogy a több ezer munkavállaló után megspórolja a fizetendő adókat, és járulékokat, illetve az általuk nyújtott szolgáltatás utáni áfafizetést elkerülje. Klasszikusnak számító takarítási és vagyonvédelmi feladatok ellátására szerződtek. Papíron munkaerő-kölcsönző társaságokhoz jelentették be a dolgozókat, majd ezeket a társaságokat körülbelül félévente lecserélték (eltüntették), hogy így kerüljék el az adófizetést.

A trükkös irányítóknak arra is volt gondjuk, hogy könyvelőkkel biztosítsák a cégek legálisnak látszó működését. Az ő feladatuk volt a munkavállalók be- és átjelentése, a bukócégek adótartozásának figyelése, és ők jelezték a vezetőknek, ha a magas adótartozás miatt szükségessé vált a cégek „eldobása”.

A pénzügyi nyomozók körülbelül egymilliárd forint értékben zároltak 34 bankszámlát, üzletrészeket, ingatlanokat (többek közt egy működő húsüzemet). Lefoglaltak 71 gépjárművet (nagy értékű luxusautókat, rally autókat), 17 vízi járművet, például motorcsónakot, jachtot, jetskit), quadokat, targoncát, lakókocsit és egy drónt is.

Az akció napján 23 gyanúsítottat kihallgattak. Közülük hatan előzetes letartóztatásban vannak. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnözői kör 1,2 milliárd forint éves bevételre tett szert, miközben adót és járulékot nem fizetett. Az eddigi adatok szerint minimum 220 millió forint áfát csaltak el.

A két Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi irányításával működő bűnszervezet 2013 végétől vállalt az ország különböző részein kisebb-nagyobb létszámot igénylő vagyonvédelmi szolgáltatást. Hogy a bevételeik után fizetendő áfát és a munkavállalói járulékokat elkerüljék, egy piramis jellegű céghálózatot építettek ki. Az alkalmazottakat papíron javarészt ukrán ügyvezetők nevén lévő alvállalkozóktól, illetve szub-alvállalkozóktól vették kölcsön. Így a valós munkáltató mentesült a munkáltatással kapcsolatos közterhek viselése alól. A stróman cégek, ha adtak is bevallást, járulékokat egyáltalán nem fizettek.

A rajtaütés napján az észak-alföldi pénzügyi nyomozók adórevizorok bevonásával 46 helyszínen tartottak házkutatásokat. Harminc bankszámlát, mintegy ötmillió forint készpénzt, és nyolcvanmillió forint értékű ingatlant zároltak.

Az ügyben kihallgattak 11 gyanúsítottat és 42 tanút. A céghálózatot irányító két férfit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.