Akár tíz kilométerről, ködben, esőben, éjjel is kiszúrja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal brüsszeli forrásból beszerzett mobil hőkamerája a csempészeket. A kézi hőkamerákkal pedig végképp nem marad ellenőrizetlen vakfolt a keleti határszakaszon – olvasható az MFK honlapján.

Az Európai Bizottság Csalás Elleni Hivatala (OLAF) Hercule II programjából elnyert 330 000 euró forrás komoly fejlesztést tett lehetővé az ukrán-magyar határon.

Az OLAF becslései szerint a cigaretta illegális kereskedelme évente több mint 10 millió euró pénzügyi veszteséget okoz az Európai Unió és tagállamainak költségvetésében. Nem csoda, hogy az OLAF 2007-2013 közötti időszakra 98,5 millió euró keretösszeggel kiírt Hercule II programja a cigarettacsempészet- és hamisítás területére fókuszált. A NAV Magyarország keleti határszakaszának megerősítése érdekében pályázott – sikerrel.

Magyarország keleti, Ukrajnával szomszédos 137 kilométer hosszú határszakaszán a tetemes árkülönbözetből adódóan nagy méreteket ölt a cigarettacsempészet. A NAV pályázatának célja az volt, hogy új, hatékony eszközök beszerzésével lépéselőnyt szerezzen a csempészekkel szemben, ezt a célt támogatta Brüsszel – mondta a NAV osztályvezetője.

Váradi Mónika pénzügyőr alezredes hozzátette, hogy mivel a zöldhatáron jellemzően az éjszakai órákban kísérlik meg illegálisan a cigarettacsempészetet, a NAV mobil- és a kézi hőkamerák beszerzésére pályázott, amelyekkel teljes sötétségben nagy távolságból észlelhető bármilyen hőforrás, így az esetleges illegális határátlépők is

A NAV tájékoztatása szerint a 2013-ban hadrendbe állított kézi hőkamerák és a speciálisan megtervezett, modern, nagy teljesítményű utánfutóra szerelt mobil hőkamera mindent látó szemként működnek, akár tíz kilométerről érzékelik a hőforrásokat, azaz a csempészeket, gépjárművet már akár húsz kilométerről is.

A hőkamera tízméter magas, hidraulikus gémrendszer tetején van elhelyezve, több négyzetkilométernyi területre biztosít rálátást. Esős, párás időben, ködben is használható és értékelhető felvételt tud készíteni, ráadásul akár járőrautóból, laptopról is vezérelhető.

Amit esetleg a nagy testvér nem lát, észreveszik a kicsik, a kézi hőkamerák. Felderítési távolságuk ugyan kisebb, viszont hordozhatóak, és egyetlen perc alatt használatra készek. A NAV tájékoztatása szerint az elmúlt két év tapasztalata alapján több kilométeres körzetben jelentősen visszaesett a csempészés ott, ahol a hőkamerákat üzembe helyezték.