Komoly csapást mérne a Nagy-Britannia gazdaságára, ha a britek a jövő csütörtöki népszavazáson az EU-ból való kilépés mellett döntenek. Legjobb esetben olyan státuszt kaphat, mint Norvégia.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a brit gazdaság már jövőre recesszióba kerül és hosszú távon is súlyos veszteségeket szenved el, ha a jövő csütörtöki népszavazáson az Európai Unióból (EU) való kilépés mellett döntenek. Az IMF elemzése szerint rosszabb esetben akár 0,8 százalékkal is csökkenhet a GDP a befektetői és fogyasztói bizonytalanságok miatt.

Jobb esetben a briteknek a kilépés után sikerül olyan kereskedelmi kapcsolatrendszert kiépíteni az EU-val, mint amilyen jelenleg is fennáll Norvégia esetében, de a GDP ebben az esetben is másfél százalékkal maradna el 2019-ben attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság az IMF előrejelzése szerint EU-tagként érne el.

A kedvezőtlen forgatókönyv szerint a kilépést elhúzódó tárgyalássorozat követné, és végül csak a WTO (Kereskedelmi Világszervezet) általános szabályrendszere alapján folytatódhatna a kereskedelem az EU-val, ami egyebek mellett vámakadályokat állítana a brit export elé. Ebben az esetben 2019-ben 5,5 százalékkal maradna el a GDP az EU-tagság megtartásához képest. (MTI)