Rengetegen jelentkeznek a tehergépjármű-vezetői képzésre, ami nyilván annak köszönhető, hogy a kormány támogatása folytán most ingyenes a részvétel – írja a Világgazdaság.

Kiemelt az érdeklődés az iránt a program iránt, amelynek keretében a kormány támogatásával körülbelül hatezer tehergépjármű-vezetőt képeznek ki.

A programért felelős Országos Foglalkoztatási (OFA) Közhasznú Nonprofit Kft. arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy eddig több mint 25 ezren regisztrálták magukat. A leendő sofőrök július 16-tól az OFA oldalán jelentkezhetnek a programra. Jelenleg a toborzás zajlik.

A képzésben való részvétel egyik feltétele, hogy a jelentkező a szerződés kétoldalú aláírásának pillanatában betöltötte a 21. életévét, vagy legfeljebb hat hónappal később lépi át ezt a korhatárt. Szintén elvárás, hogy a jelentkező legalább alapfokú iskolai végzettséggel (8 osztály) rendelkezzen, illetve a képzés első napját megelőzően a „B” kategóriás vezetői okmányának kiállítási dátuma legalább két évvel korábbinak kell lennie. Ezenfelül a jelentkezőnek meg kell felelnie a szűréseken és az alkalmassági vizsgálatokon.

A statisztikák szerint a „C” és „CE” kategóriás jogosítványt szerzők számában 2009 óta folyamatos csökkenés volt tapasztalható. Az adatok 2014-től – így az idei első fél évben is – újra emelkedést mutatnak.