Lakáshitelezésben dinamikus növekedést ért el a K&H: kilenc hónap alatt a bank 79 milliárd forint értékben helyezett ki jelzáloghiteleket, ezek 98 százalékát a lakáshitelek adták. A piaci fejlődéshez hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is, amelynek keretében 6,4 milliárd forint támogatást nyújtott a bank.

Továbbra is erős a kereslet a magyarországi jelzáloghitelpiacon. A K&H az év első kilenc hónapjában 79 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghiteleket a lakossági ügyfeleinek, ami 34 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakéhoz képest – derül ki a bank közleményéből. Az adatokból az is kiderül, hogy elsősorban a lakáshitelekre van kereslet: a folyósított jelzáloghitelek 98 százalékát ezek adják, a szabad felhasználású jelzáloghitelek aránya 2 százalékos, azaz marginális volt.

A lakáshitelezésben elért növekedésben szerepet játszik az állami támogatási rendszer, a csok. A bank kilenc hónap alatt 6,4 milliárd forint támogatást fizetett ki az érintetteknek. Áfatámogatásra pedig 1,1 milliárdot folyósított a bank szeptember végéig. Használt lakásokra 2 milliárd, az új lakásokra pedig 4,4 milliárd forint csok támogatást folyósított a K&H.

Ezen belül a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból és 10 millió forintos kedvezményes kamatozású lakáshitelből álló úgynevezett 10+10 milliós konstrukcióra 2,8 milliárd forintot folyósított a bank. Átlagosan az ügyfelek 2,7 millió forintos támogatást igényeltek, és az igénylők háromnegyede – 76 százaléka – hitelt is kért a támogatás mellé – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A lakáshitelpiacon a következő időszakban folytatódhat a növekedés. Részben azért, mert a K&H ifjúsági index szerint a következő 3 évben lakásvásárlást tervező 19-29 évesek 78 százaléka kisebb-nagyobb mértékben de hitelfelvétellel tervez lakást vásárolni. Ráadásul az érintettek 57 százaléka az adott lakás árának legalább felét hitelből fizetné.

Rajna Gábor szerint a felmérés, a piaci trendek, a bérek növekedése, az ingatlanpiaci élénkülés mind-mind a lakáshitelpiac bővülését vetítik előre. A K&H szakemberei ugyanakkor nem tartanak attól, hogy a piaci bővülés túlzott eladósodáshoz vezet majd a háztartásoknál, egyelőre a lakáshitel-piaci növekedés fenntartható pályán van.