Az alkalmazási módszertannal sem sikerült tisztázni az Első albérlet program körüli kérdőjeleket Romániában. Bár a kormánytámogatás már igényelhető, az érintettek szerint nagy a káosz a munkaerő áramlását serkentő intézkedés körül.

Az egy hete megjelent módszertan szerint azok a munkanélküliek, akik lakhelyüktől legalább ötven kilométernyi távolságban kapnak állást, adómentes áttelepedési jutalékban részesülnek – írja a Krónika.

Ezt az összeget a munkanélküliségi alapból finanszírozzák, és az albérlettel és a közműszámlákkal járó kiadások 75 százalékát fedezik 900 lejig.

A támogatás azoknak jár, akiknek legalább 12 hónapig nem sikerült állást találniuk és havi jövedelmük – egyedül vagy a családban – nem haladta meg az 5000 lejt. A támogatás maximum 36 hónapig folyósítható.

Bár az alkalmazási módszertan csupán június 6-án jelent meg, maga a törvény már január 25-étől érvényes. Így akik időközben helyezkedtek el lakhelyüktől legalább 50 kilométeres távolságra, azoknak is jár a támogatás. Június 6-ától 60 nap áll a rendelkezésükre, hogy benyújtsák az igénylést a munkaerő-elhelyező ügynökséghez.

Akik pedig ezután találnak félszáz kilométernyire munkahelyet maguknak, azoknak az alkalmazástól számított 60 napon belül kell a kérést benyújtaniuk.

Nagy a káosz a támogatás körül – jelentette ki Kelemen Tibor. A Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója szerint a féléves késéssel megjelent módszertan sem nyújt biztos fogódzókat a támogatás odaítélésében. Minden kérést, minden esetet külön-külön kell elemezniük, és így is félő, hogy visszaélések lesznek.